Жените в ИТ и икономиката на България.

Последните години, феминистките движения по цял свят си поставиха за цел да докажат, че жените са редовно са пренебрегвани, и с много по-ниско заплащане, отколкото мъжете на сходни длъжности. Да, в това има много истина. Ако погледнете в списъците с президенти, вицепрезиденти и директори на компаниите, листвани на стоковите борси в САЩ, Англия и Германия, радко ще срещнете женско име.

Ако работите в технологична компания в Средния Запад на САЩ – позициите на програмисти, инженери, анализатори в над 80% от местата, те са заети от мъже. Но този проблем, съществуващ наистина, бе пренесен автоматично в Европа, и особено страните на Източна Европа. Бързо се появиха фондации и НПОта които да решат проблемите в САЩ, Западна Европа, Австралия и те потърсиха и своите партьори в Б ългария.

Ние, като българи, обаче със сигурност има с какво не само да се защитим, но и да се похвалим. От десетилетия, образованието в България не прави ралика между жени и мъже, напротив – гарантираната равнопоставеност на прием в Университетите както по хуманитарните, така и по техническите специалности, е осигурило паритетно участите на млади момичета и момочета , особено в ИТ оррасъла. Всеки, който поиска – може да стане програмист, дизайнер или мениджер.
Не само това – доброто образование и заложеното от много години уважение в образователните институции към таланта, независимо дали е мъж или жена, осигури бързо разрастване на ИТ индустрията, особено аутсорсинга и бизнесите с изнесен в България “customer support”.
Положението в България е повече от добро – ние сме на първо място в ЕС с над 32% жени в ИТ бранша при среден процент за ЕС от 16 на сто. В САЩ този процент е приблизително същия – едва около 20% жени има в технологичния сектор..Според съвсем скорошни изследвания, дори мегакомпании, като Майкрософт и Фейсбук не могат да се похвалят с големи постижения.В Майкрософт едва 23% е процентър на жените на лидерски позиции, а този на технически – 16.6% – повече от два пъти по ниско от тези в България. В Гугъл процентът на жените на технически позиции също е много нисък – едва 17%.
Според OZY България държи още един рекорд – като цяло в областта на науката и инженерството, българските са 54% – повече от мъжете, и не само че сме на първо място по този показател(сравним само с този на Литва), защото в района средния е 40%, но той е й по-нисък отколкото е бил през …1960 г. Т.е. по време , когато в други държави още е имало расова дискриминация, обиди и пренебрежение към малцинствата, нашата България е била с няколко обиколки напред в правата на жените преди другите.
Не само това – в Университетските програми , делът на момичетата включени в ИТ курсове и дисциплини е 33%, далеч преди този дори на много от Университетите в Бръшляновата лига.

Така, че следващия път , когато някой бюрократ или консултант от чужбина, дойде да ви обяснява, че имате нужда от курс по равноправие за жените – разпечатайте му тази статия, и го пратете по живо по здраво.

====

[1]. CIO.bg – http://cio.bg/9739/
[2]. BTV – България на първо място в ЕС по брой на жени в IT сектора , https://btvnovinite.bg/bulgaria/balgarija-na-parvo-mjasto-v-es-po-broj-na-zheni-v-it-sektora.html
[3]. SmallBizTrends – Women in technology, https://smallbiztrends.com/2018/03/women-in-technology-statistics.html
[4]. CNET – Women in Tech. https://www.cnet.com/news/women-in-tech-the-numbers-dont-add-up/
[5]. Status of Women Data. https://statusofwomendata.org/gender-differences-in-sectors-of-employment/
[6]. https://www.ozy.com/acumen/the-poorest-country-in-europe-has-the-most-women-in-tech/88813
[7]. Eurostat. https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20170426-1

2 Comments

  1. Поздравления за инициативата за създаването на сайта. Предлагам да направите подобна справка за броя на жените – съдии /или общо магистрати- т.е. плюс прокурори и следователи/ в България /или поне в Конституционния съд/. Мисля, че резултатите ще покажат, че сме в челните места.

  2. Чудесен сайт и статия! Продължавайте в този дух и Време ни е за истина, справедливост и Възраждане!

    ПП. Бих добавил, че този стремеж да се изравни броя насила също е извратен, без да отчита какво очевидно предпочитат жените и мъжете и повече им се удава. Мъжете и жените нямат еднаква психика, хормоните и гените също влияят на предпочитанията и способностите, полът не е “социална конструкция”. В някои от най-“защитаващите правата на жените” и извратено уравнително “либерални” страни, като Швеция или Холандия, както се вижда, ефектът е обратен или никакъв. Иначе са възможни големи изкривявания на данните според различни ИКТ дейности, защото обхватът може да е широк и има големи вариации по подотрасли – обслужването на клиенти и разработка на операционни системи или на нови алгоритми са различни неща, изискващи различни способности. В първото жените са по-добри, а във второто са много по-малък процент (може и нулев на много места).

Leave a Reply