България има най-дългото майчинство

Знаете ли, че в България има най-дългото майчинство и като защита на майката, България предоставя най-дългосрочни условия за отглеждане на малко дете. Парадоксално, но иначе “най-бедната” и “най-корумпираната” страна в ЕС, може да се похвали с грижи за децата и майката, каквато много малко от развитите страни по света могат да си позволят.

От 193 страни, членуващи в ООН, има само 3 ,в  които  няма държавно гарантирано,  платено майчинство:

  • Суринам
  • Папуа Нова Гвинея
  • САЩ

Анализирахме данни на (http://www.oecd.org/ ), PF2_1_Parental_leave_systems_TableB ), няколко международни източника, и ето какво  получихме:

България води класацията със средно 58 седмици платено майчинство, следвана от Гърция – 43, Англия – 39, Словакия – 34, Хърватска – 30, и т.н.

Парадоксално е, че страната с най-развитата икономика, каквато е САЩ, когато става въпрос за майчинство и помощ около новородените, е толкова назад в грижата си. Всяка компания разбира се има различен подход, и по-големите компании предлагат някакви отпуски и грижи за служителите си – обикновено между 3 и 10 седмици. Но държавно гарантиран отпуск , камо ли платен – няма. Нещо повече в малките компании, се предполага, че е нормално родилката да бъде на работа , вечерта да иде да роди, и след няколко дни да … се върне на работното си място.

На другия полюс например са държави като :

  • България
  • Естония
  • Унгария
  • Латвия
  • Швеция и др.

Сравнено дори със средноевропейското ниво (20-21 седмици), България безапелационно води в класацията. Когато към данните се насложат и количествен показател, като изплатените компенсации по време на майчинството, се получава един второстепенен параметър като средно време на пълна заплата , където отново сме лидер, с много преди другите на първо място.

Далеч зад България (около 46 седмици) са Хърватска (30),  Гърция, Австрия, Естония (20), Полша (20), САЩ (0).

Economist. com, дават лека разлика в данните, но пак България е в челото на класацията и то в добрия смисъл.

Според данни на worldpolicycenter.org, България заедно с още 33 страни има майчинство по-дълго от 52 седмици (2 години)

България и Естония обаче са лидери, когато став  въпрос за платено майчинство. В България майчинството се заплаща на 90% за 410 дни – 6 седмици преди термина до 1 година след раждането, и втората година година е около 80% от минималната работна заплата.
Като добавим към това, и обикновено гаранция за запазване на работното място, нещата придобиват съвсем социален аспект.

В Ирландия например майчинството е 26 седмици, през което майите получават около 80% от заплатата си.

В Швеция , имат също 420 дни майчинство, платено на 80%, но това покрива малко повече от година, докато в България има и опция за втора година, което е малко разпространен  вариант.

В Сърбия също има дълго платено майчинство, 20 седмици платени на 100%, и 1 година след това като заплащането постепенно спада на 60% след 26тата седмица, и на 30% по-късно.

 

====

[1]. Economist .  https://www.economist.com/graphic-detail/2016/10/18/which-countries-are-most-generous-to-new-parents

[2].National Public Radio  https://www.npr.org/2016/10/06/495839588/countries-around-the-world-beat-the-u-s-on-paid-parental-leave

[3]. WPolicyCenter. https://www.worldpolicycenter.org/policies/is-paid-leave-available-to-mothers-and-fathers-of-infants/is-paid-leave-available-for-mothers-of-infants

[4]. BusinessInsider. https://www.businessinsider.com/countries-with-best-parental-leave-2016-8#iceland-5

[5]. CNN.  https://money.cnn.com/2018/01/19/news/economy/countries-most-maternity-leave/index.html

[6]. OECD. https://www.oecd.org/els/soc/PF2_1_Parental_leave_systems.pdf 

 

 

 

1 Comment

  1. Скъпи приятели и съмишленици, заедно сме фактор, с който няма как да не се съобразяват! Нека се множим, нека сме живи и здрави, нека сме непримирими към всички и всичко, което ни принизява като хора, което ограбва историята и славата на Българския Род!

    Бог да пази България!

Leave a Reply